brand logo

Verhalen over de Koning

Verhaal over de koning

Hoe vervolgt Bob zijn carrière naar beste kunnen?

Bob is een volwassen manager, heeft bedrijfskunde gestudeerd en is gaan werken bij Drone Opportunities Ltd. Hij begon twaalf jaar geleden als accountmanager en is inmiddels commercieel directeur van dit innovatieve bedrijf. Hij is verantwoordelijk voor de omzet in Noordwest Europa (NWE) en werkt vanuit Amsterdam. Hij woont geriefelijk met zijn vrouw en twee kinderen in Ouderkerk, rustig aan het water. Zakelijk gaat het goed met hem, maar er kriebelt iets in hem. Hij werkt nu twaalf jaar bij DO en wil zich beraden op zijn verdere zakelijke carrière. Hij heeft in de afgelopen jaren contact gehouden met John, zijn consulent bij Van Ede & Partners. Hij leest zijn zelfanalyse van twaalf jaar geleden nog eens en besluit John te bellen voor een afspraak. Het is alweer een tijdje geleden dat zij elkaar hebben gesproken.

De randvoorwaarden van een jong modern gezin

Bob spreekt John en beschrijft zijn kriebelende gevoel in de huidige situatie. Een verdere carrière bij DO is mogelijk. Hij zou graag als CEO eindverantwoordelijk willen zijn voor de DO business. Daarvoor is echter vereist dat hij buitenlandse ervaring heeft binnen DO. En, daar zit de angel. Hijzelf is happy met zijn gezinssituatie in Ouderkerk en zijn vrouw heeft haar eigen carrière als advocaat. Door haar vakgebied, familie-en erfrecht, is zij gebonden aan Nederland. Binnen het gezin is besloten om in Nederland te blijven. Als Bob een volgende stap wil maken in zijn carrière, dan moet hij DO verlaten.

De fase van de Volwassene: De Koning – Verdiepen en leiden

Op advies van John herschrijft Bob zijn zelfanalyse om hernieuwd zelfinzicht te krijgen. Met name zijn zelfonderzoek naar zijn drijfveren is van belang. Wat motiveert hem, welke ambitie heeft hij, juist in deze fase van zijn leven. Samen met John komt hij tot het inzicht dat hij de lang gekoesterde droom om een bedrijf als CEO te leiden nog steeds relevant is. Er valt nu een beslissing. Bob zal op termijn DO verlaten, nadat hij een bedrijf heeft gevonden waar hij CEO kan worden. Hij wil blijven werken met moderne producten die vormgeven aan de toekomst. Verder moet het een bedrijf zijn waar het personeel op de eerste plaats komt. Zijn denken is: zonder goede medewerkers geen business. Hij heeft zich ontwikkeld tot een echte mensgerichte business leader. Op zoek naar de kroon op zijn carrière.

Het lef hebben alle mogelijkheden te onderzoeken en keuzes te maken

Samen met John brengt hij mogelijke markten en bedrijven in kaart. Hij is onbevangen, stelt zich open en laat zich inspireren door (oud)-cliënten van Van Ede & Partners en uit zijn eigen netwerk. Uiteindelijk valt zijn keuze is op bedrijven die werken in de duurzaamheidsector, met name energie heeft zijn belangstelling. Via John komt hij in contact met een bedrijf dat zonnepanelen produceert en verkoopt in binnen- en buitenland. Sun Energy BV is een serieuze speler in deze business en op zoek naar een potentiele opvolger van de CEO voor dit klantgerichte bedrijf. Het idee is dat hij eerst commercieel directeur wordt om vervolgens na een paar jaar de CEO op te volgen. In deze rol is hij ook verantwoordelijk voor het human capital; de effectiviteit en ontwikkeling van de medewerkers. Bob komt tot een overeenkomst met Sun Energy BV dat gevestigd is in Naarden, dus kan in Ouderkerk blijven wonen.

Vooruitdenken

Als Bob voor Sun Energy gaat werken is hij begin veertig. John adviseert hem om nu al na te denken over wat hij graag in de laatste fase (als hij ouder is dan 55 jaar) van zijn loopbaan wil doen. Hij besluit het advies van John op te volgen en spreken af over een tijdje dit vraagstuk te onderzoeken. Nu maar eerst hard aan het werk bij Sun Energy BV. Van Ede & Partners begeleiden de ontwikkeling van uw loopbaan, zodat je een zinvol zakelijk leven leidt. Wil je meer weten over wat wij voor je kunnen betekenen.

Carriere switch – van manager naar business consultant

Hij is een professional in de verzekeringswereld. Hij heeft voor diverse maatschappijen gewerkt. Hij heeft ervaring met marketing en (verander)management. Hij is een analyticus én een goede communicator. Hij neemt mensen mee naar het beoogde doel. Hij wil impact maken en een echte bijdrage leveren. Ook is hij politiek geëngageerd en heeft ambities. Hij wil op termijn wethouder of gemeenteraadslid worden. Hij wil zich verder ontwikkelen. Zijn werkgever ziet dat niet en geeft onvoldoende ruimte. Dat leidt tot spanning. Okay, dan ga ik weg. Maar wat dan?

Persoonlijke analyse

Hij volgt een traject bij Van Ede & Partners. Hij heeft behoefte aan loopbaanbegeleiding. Het is niet de vraag of dit talent een nieuwe bestemming gaat vinden, maar wanneer en in welke hoedanigheid? Samen met zijn consulent analyseert hij zijn persoonlijkheid, zijn talenten, zijn drijfveren en zijn waarden. Hij gaat diep, produceert veel materiaal om mee te werken, dat maakt het niet makkelijker. Hij worstelt. Maar na een tijdje wikken en wegen valt ‘het’ dan uit de lucht. Hij weet wat hij wil.

Netwerken

Zijn zoekrichting is business consultancy. Daarin kan hij zijn analytische en communicatieve vaardigheden kwijt. Hij gaat zich oriënteren en spreekt veel mensen uit zijn netwerk. Hij is een netwerker van nature. En dan gaat het snel. Hij wordt geïntroduceerd bij een club business consultants. Hij onderzoekt hoe zij werken, hun methodes, hun uitdagingen en hun plezier. Het netwerkgesprek met deze club evolueert tot een serieuze oriëntatie op de baan als business consultant. Hij voldoet aan drie van de vier criteria. Zijn commerciële kracht wordt betwijfeld.

Overtuigend (jezelf) verkopen

Wat is dat, commerciële kracht? Wat betekent dat voor deze consultants? Hij bespreekt deze vraag met zijn consulent bij Van Ede & Partners. Het leert de methode van Overtuigend jezelf verkopen. Het antwoord moet hij vinden bij de klant.. de club business consultants. Waaraan hebben zij behoefte en voldoet hij aan hun criteria? Hij doet onderzoek en verifieert of zijn bevindingen juist zijn. Dat blijkt zo te zijn. Samen met de business consultants komen ze tot het inzicht dat hij voldoet aan hun commerciële criteria. Dat verandert de situatie. Er zijn duidelijke wederzijdse voordelen en ze gaan samen aan de slag. Ze gaan samenwerken en hij doet na een eerste opdracht vele andere opdrachten samen met deze business consultancy.

Een nieuwe carrière

Deze professional is nu zelfstandig business consultant. Binnen van Ede lid van de Outer Circle; hij geeft advies aan nieuwe cliënten. En, geeft workshops Overtuigend (jezelf) verkopen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… van financieel manager naar B-tje anders

Hij is al meer dan 25 jaar werkzaam in de financiële dienstverlening. Aanvankelijk commercieel, later ook verantwoordelijk voor een aantal medewerkers. Knoeperhard gewerkt met mooie resultaten, maar dat geeft geen voldoening meer. Hij vindt zijn werk niet meer leuk en heeft moeite zichzelf te motiveren. Hij mist iets, maar wat is dat dan?

Geen voldoening

Zijn vrouw merkt het gebrek aan voldoening en stimuleert hem om serieus na te denken over zijn zakelijke toekomst. Wat wil hij gaan doen? Even een pauze en dan weer doorgaan in de financiële dienstverlening of iets anders waar hij voldoening van krijgt?

De spiegel

Hij gaat met Van Ede & Partners praten en besluit zich te laten begeleiden in zijn zoektocht naar wat hij wil gaan doen. Zijn consulent bij Van Ede & Partners fungeert als een spiegel, waarin hij zichzelf ziet. Hij ziet een vermoeide man met een zorgelijke blik. Een man die jarenlang heeft gewerkt in een vak waarin het financiële resultaat van het bedrijf centraal heeft gestaan. Dat is logisch, maar dat geeft hem geen voldoening meer. Hij ziet een uitgebluste man met diepliggende ogen, waar geen sprankeling meer in zit. Vroeger kon hij toch zo stralen?

Creatief en mensen

Hij schrijft een zelfanalyse en volgt een aantal trainingen en workshops. En, hij praat veel met zijn consulent. Hij leert dat hij creatief is en zijn relatie met mensen heel belangrijk voor hem is. Het is fijn om te onderkennen dat creativiteit zijn talent is, dat geeft hem nieuwe mogelijkheden. Langzaam wordt het beeld in zijn spiegel wat opgewekter. Thuis valt dat ook op. Met zijn vrouw besluit hij op vakantie te gaan naar Bali en deze reis te beschouwen als het startschot om zijn droom te gaan verwezenlijken.

Meubels restaureren

Hij droomt ervan om meubels te restaureren, een nieuw leven te geven en daardoor de gebruikers van deze meubels blij te maken. De rust van de werkplaats, het bedenken van het plan om meubels weer te laten bloeien, te laten stralen. Daar krijgt hij energie van.  Hij droomt er ook van om samen te werken met mensen die elkaar inspireren, die elkaar helpen.

Steun van thuis

Zijn besluit staat vast. Hij begint een meubelmetamorfosebedrijf. Hij heeft steun van het thuisfront, dat is voor hem heel belangrijk en stimuleert hem. Hij gaat zijn leven anders invullen. Hij ziet een opgewekte man in de spiegel.

Een eigen bedrijf

En dan gaat het snel. Samen met zijn consulent ontwerpt hij een businessplan. Meubels en mensen daar gaat het om. Meubels een vernieuwd uiterlijk geven of van oude materialen nieuwe meubels maken. Hij gaat samenwerken met mensen met beperkingen, waardoor hij hen betekenisvol werk kan laten doen. Zijn motto: ‘Iedereen telt mee.’ Deze aanpak is goed voor het milieu en goed voor de mens. In de spiegel ziet hij nu een stralende man.

B-tje anders

Hij is ambitieus en wil op termijn in elke provincie in Nederland een vestiging realiseren. In Den Haag komen de opdrachten binnen en werkt hij samen met negen mensen met beperkingen. Zijn bedrijf noemt hij ‘B-tje anders.’ Zo voelt hij zich nu ook. Zijn spiegel heeft hem de weg gewezen

CEO of Business Consultant – People manager in business

Een koning van middelbare leeftijd met business ervaring in verschillende organisaties en verschillende landen verliest zijn baan en meld zich bij een outplacementcoach.

Expertise

Deze manager heeft een technische achtergrond en heeft gewerkt voor fabrikanten van machines en vervoersmiddelen. Hij heeft vestigingen geleid in verschillende landen. Zijn stijl van werken is mensgericht, zowel intern naar zijn medewerkers als extern naar de klanten van het bedrijf. Naast zijn commerciële- en people-management vaardigheden en ervaring heeft deze man zijn analytische vaardigheden benut om de organisatiestructuur van bedrijven aan te passen aan de eisen van veranderende marktomstandigheden.

Ambities

Met zijn outplacementcoach bespreekt hij wat hij het liefste zou willen doen. En dat is zijn expertise inzetten als zelfstandig business consultant om bedrijven te adviseren op het gebied van commerciële activiteiten, human resources en organisatieontwikkeling. De vrijheid van handelen van de zelfstandige business consultant spreekt hem enorm aan. Een andere ambitie is om voor een internationale onderneming reorganisaties te leiden, waarin ook commercie en human resources een rol speelt. Hij geeft ervaring op dit gebied, is pas 50 jaar en heeft nog een ‘halve’ carrière voor zich liggen. Wellicht is het nog te vroeg om al zelfstandig te worden en kan hij zijn expertise in loondienst nog verder uitbouwen. Hij kan altijd nog de stap make naar zelfstandigheid.

Netwerken

In overleg met zijn outplacementcoach besluit hij de rol van zelfstandig business consultant te onderzoeken door het vieren van netwerkgesprekken met potentiële klanten. Hoe kijken zij aan tegen business consultants? In die gesprekken viel hem het op dat businessanalyse en reorganisaties de belangrijkste behoeft is van die potentiële klanten. Hij zou als zelfstandig business consultant niet zoveel met commercie en humanresources te maken krijgen, terwijl hij het zo leuk vindt om met mensen en klanten te werken. Alternatief zou zijn om te specialiseren in commercie en human resources, maar dat zou aanzienlijk minder inkomsten opleveren. Juist in de periode dat zijn kinderen gaan studeren en hij hen graag financieel wil ondersteunen.

Keuzes maken

De ervaringen opgedaan met netwerkgesprekken bespreekt hij met zijn outplacementcoach, die hem voor houd dat hij pas 50 jaar is en dat hij waarschijnlijk nog 15-20 jaar zal werken. ‘Waarom doe je niet allebei; business consultant én werken als manager voor één bedrijf. je hoeft NU nog geen definitieve keuze te maken, want je kunt DAN ook nog de andere route bewandelen. Op basis van dit inzicht ontwikkelde hij de visie, dat hij tussen in de periode 50 -60 jaar nog voor een internationaal bedrijf wil werken, waar hij allerlei jobs in businessanalyse, reorganisaties, commercieel- én HR management kan combineren, om na zijn zestigste jaar zijn carrière als zelfstandig business consultant kan afbouwen met meer vrijheid van handelen. Tegen die tijd kan hij ook met minder inkomsten leven. Het hoeft niet NU, het kan ook DAN.

Solliciteren

Toen hij eenmaal wist wat hij NU precies wilde gaan doen, ging het snel met solliciteren. Hij wist headhunters precies te vertellen wat hij wilde gaan doen in in no-time werden hem divers banen aangeboden, waarvan een één precies voldeed aan zijn criteria. Als CEO leidt nu een landenorganisatie voor een bedrijf dat diverse concurrenten in dit land heeft overgenomen. Hij moet al deze verschillende bedrijven integreren in één krachtige en effectieve organisatie. Een uitdagende baan waarin hij al zijn expertise kan aanwenden: businessanalyse, reorganisatie, commercie en human resources!