brand logo
Het Goede Gesprek over Geluk

Nederlands - paperback – ISBN 978-90-351-3649-6 – februari 2011 – 237 pagina’s

In gesprek met MARK RUTTE

Een liberaal premier

Bestellen via Bol.com

Samenvatting

Mark Rutte is de eerste liberale Nederlandse minister-president in negentig jaar. Nog nooit leverde zijn partij, de vvd, de premier. Zelfs beroemde voorgangers als Hans Wiegel en Frits Bolkestein wisten het niet zo ver te schoppen. Wie is die man? Hoe denkt hij over het liberalisme? Welke gedachten heeft hij over de Nederlandse politiek? Waar wil hij met ons land naartoe?

In gesprek met Mark Rutte is het eerste serieuze, baanbrekende boek over de nieuwe Nederlandse premier. Derick Maarleveld schetst een fascinerend portret van een succesvol man en liberaal. Maarleveld bespreekt de opkomst van Rutte als staatssecretaris, de strijd met Rita Verdonk, de rol van oppositieleider tegen het laatste kabinet-Balkenende en de historische Kamerverkiezingen van 2010. Maar ook komen in het boek aan bod de rol van het liberalisme in de Nederlandse politiek, het belang van leven in vrijheid in een welvarend land en de noodzaak van initiatief en doorzettingsvermogen. In gesprek met Mark Rutte is een noodzakelijk boek voor ieder die iets van onze jeune premier wil weten.

'Onwijs leuk' verjaardagsgeschenk voor Rutte

De Volkskrant - Remco Meijer - 14 februari 2011

Den Haag - De minister-president is vandaag jarig. Hij is 44 geworden. En wat krijgt hij cadeau? Een boek. Over hemzelf nog wel. In gesprek met Mark Rutte heet het, en het is geschreven door Derick Maarleveld (54), die in het dagelijks leven een bedrijf in parfum en cosmetica leidt.

Thuis in Den Haag staat een kast vol politieke biografieën. Maarleveld heeft er een over Barack Obama op zijn naam staan. Uitgegeven in eigen beheer, met impressies van de campagne die Obama het presidentschap van de Verenigde Staten opleverde. Maarleveld was daar als belangstellende bij.

Hij weet nog precies hoe het daarna is gegaan. Hij geeft zijn broer Pieter een exemplaar, die onmiddellijk zegt: dat moet Mark Rutte zien. Want Pieter - ook ondernemer - borrelt elke twee weken met Rutte, in wat de mannen 'de 40-plus club' noemen.

In januari 2010 worden de broers ontvangen in de kamer van - toen nog - VVD-fractieleider Rutte aan het Binnenhof. Voor een kennismaking, waarbij het Obama-boek op tafel komt. Na het gesprek bedenkt van Maarleveld dat zijn tweede boek over Rutte moet gaan. Na enig bellen en sms'en laat Rutte in april weten: 'Onwijs leuk idee. Gaan we doen.'

Maar inmiddels is in februari het kabinet gevallen. Rutte krijgt andere dingen aan zijn hoofd. Al snel wordt duidelijk dat de vervroegde verkiezingen van 9 juni een lange en intensieve campagne zullen kennen.

Rutte wint en heeft voor een boek geen tijd meer. Maar Maarleveld gaat door. Hij spreekt 'op papier' met Rutte. Zijn techniek? Op radio, tv, in kranten en weekbladen alles volgen wat Rutte heeft gezegd, dat in grote ordners documenteren en daar in vraag-antwoordvorm verslag van doen. Niet alleen over Rutte als persoon, maar ook en vooral over de zegeningen van het liberalisme.

Zo ontstaat wat voor hetzelfde geld Het-Grote-Mark-Rutte-Citaten-Boek had kunnen heten. 'Ik heb ook geïnterpreteerd', zegt Maarleveld. 'Op sommige punten is het bijna fictie.'

Wat is de premier voor man, na lezing van al dat materiaal? 'Onafhankelijk. Inspirerend. Toegankelijk. Spontaan. En toch bescheiden, waarin hij een voorbeeld voor velen is, want er lopen al genoeg mensen te blaten. Met maar één ambitie: politiek. Hij heeft zich sterk ontwikkeld. Daar heeft hij met succes aan gewerkt, door veel te praten met mensen. Hij communiceert als de brandweer.'

Het liberalisme dat Rutte uitdraagt, vat Maarleveld samen als: 'Voor jezelf zorgen en voor je naasten. Initiatief nemen, niet afwachten. En als het tegenzit, is er de overheid als vangnet.' Aan het woord 'sociaal-liberaal', dat Rutte vaak wordt toegedicht, heeft de premier een grote hekel. 'Het liberalisme is per definitie sociaal, dat zit ingebakken.'

Het kost Maarleveld moeite ook kritische punten te formuleren. 'Het is heel jammer dat de arbeidsmarkt niet wordt hervormd. En ik vind, anders dan Rutte, dat de monarchie moet worden losgekoppeld van de politiek. Maar ik hoop zeker dat dit kabinet de rit uitzit.'

Of Rutte vandaag nog meer krijgt dan zijn boek, is onbekend. En omdat hij verder helemaal buiten het project wenst te blijven, zoals Rutte vrijdag desgevraagd liet weten, geeft hij zijn exemplaar misschien wel weer door, aan een leuke mevrouw bijvoorbeeld. Het is immers ook Valentijnsdag.